top of page

Masterclass & Workshop

Med utgångspunkt från 1700-talets dansmusik närmar vi oss kyrkomusiken. I Lövstabruk fanns det en Orgelnist anställd av familjen de Geer att ansvara för musiken både på Herrgården och i kyrkan. I Skåne var det samma person som spelade i kyrkan likväl som till dans.


Under årets upplaga av Leufsta Cahman Academy låter vi folkmusiken influera vår kyrkomusik och vår repertoar. Dansen får ta plats och vi utforskar musiken, och kanske var det så det lät i Lövstabruk under tiden då den välkända Cahmanorgeln byggdes.

Nedan ser du vilka workshops och masterclasses vi erbjuder i år. Förutom detta får du möjlighet att lära dig både folkliga danser och barockdanser.

Grundläggande konsertschema för akademin

14 juli kl. 11.00 HÖGMÄSA - Invigning av Leufsta Cahman Academy 2024

(därefter incheckning)

16 juli kl. 19.00 - KONSERT med DANSO-kvartetten i Valö kyrka

17 juli kl. 19.00 - KONSERT med alla lärare i Lövstabruks kyrka

18 juli - SPELMANSSTÄMMA - avslutning på orgelakademin

19 juli - frukost och hemfärd

(Övrig tid ägnas åt masterclasses och workshops samt egen övning. Schema skickas ut till anmälda deltagare före akademin.)

Varmt välkommen!

Dansen i repertoaren

Masterclass med
Lukas Arvidsson & Gabriel Davidsson

Organisten och konstnärliga ledaren för Leufsta Cahman Academy Lukas Arvidsson och professionella dansaren Gabriel Davidsson guidar er till att hitta dansen, rörelsen och pulsen i orgelrepertoaren.

 

Repertoar är fria orgelverk av Johann Sebastian Bach och Dieterich Buxtehude. Orgelverket får ej överstiga 8 minuter. Kanske är all musik dansmusik egentligen? I denna masterclass arbetar vi även med orgelteknik vid Cahmanorgeln. Du får också själv möjlighet att röra dig till musiken.

IMG_5595.JPG
78.jpg

Koraler & Kyrkomusik

Masterclass med
Mattias Wager & Greger Siljebo

 

I koralböcker från 1700-talet kan man hitta exempel på koraler som avslutas med exempelvis en polonäs, menuett eller marsch. Därför får du möjlighet att utveckla ditt koralspel med en av landets främsta organister Mattias Wager i kombination med riksspelmannen Greger Siljebo.

 

Med detta som utgångspunkt får du som deltagare möjlighet att låta dansen och folkmusiken influera ditt koralspel. Både att dansant spela koraler likväl som folkmusikaliska preludier och efterspel.

IMG_5214.jpeg

Klavikord & Suiter

Masterclass med
Ulrika Davidsson & Natalie Ogonek

Kopplat till Lövstabruk finns för utom en unik klaversamling från 1700-talet även musikalier, dvs noter av några av barockens mest kända kompositörer. Ett av de mer kända verken är exempelvis Vivaldis de fyra årstiderna, men det finns även rikligt med klaververk, kammarmusik, opera och vokalmusik. Givetvis finns även dansmusiken väl representerad. I bland annat G F Händels Sonater och Suiter finns danser såsom Allmand, Saraband och Jigg.

I denna masterclassen kommer du att arbeta med just denna musiken av Händel utifrån danssatsernas perspektiv. Ulrika coachar er vid klavikordet och Natalie med dansstegen.

Här hittar du noterna

(Bild: Klavikord på Lövstabruks herrgård byggt av Anders Rangström, 1775)

Låtar

Masterclass med

Karin Nelson & Torbjörn Näsbom

Den svenska folkmusiken är till stor del barockmusik som har vandrat med hjälp av människors gehör genom generationer och över landsgränser. Att spela låtar och att arrangera och improvisera över och runt dem får du här en unik inblick i med hjälp av orgelprofessorn Karin Nelson och guldspelmannen Torbjörn Näsbom. Här kommer du att lära dig att spela låtar. Kanske är det du som spelar till dans sista dagen på akademin?

Börstil 1.jpg
bottom of page