top of page

Masterclass & Workshop

Med utgångspunkt från 1700-talets dansmusik närmar vi oss kyrkomusiken. I Lövstabruk fanns det en Orgelnist anställd av familjen de Geer att ansvara för musiken både på Herrgården och i kyrkan. I Skåne var det samma person som spelade i kyrkan likväl som till dans.


Under årets upplaga av Leufsta Cahman Academy låter vi folkmusiken influera vår kyrkomusik och vår repertoar. Dansen får ta plats och vi utforskar musiken, och kanske var det så det lät i Lövstabruk under tiden då den välkända Cahmanorgeln byggdes.

​

ANMÄL DIG HÄR

78.jpg

Koraler & Kyrkomusik

Masterclass med
Prof. Mattias Lundberg & Mattias Wager

 

I koralböcker från 1700-talet kan man hitta exempel på koraler som avslutas med exempelvis en polonäs, menuett eller marsch.

 

Med detta som utgångspunkt får du som deltagare möjlighet att låta dansen och folkmusiken influera ditt koralspel. Både att dansant spela koraler likväl som folkmusikaliska preludier och efterspel.

Dansen i repertoaren

Masterclass med
Lukas Arvidsson & Gabriel Davidsson

​

Organisten Lukas Arvidsson och dansaren Gabriel Davidsson guidar er till att hitta dansen i repertoaren.

 

Ta med dig ett stycke ur barockens repertoar och vi arbetar med att ge er verktyg att spela till dans. Kanske är all musik dansmusik egentligen? Du får också själv möjlighet att röra dig till musiken.

IMG_5595.JPG
IMG_5214.jpeg

Samspel & Improvisation

Masterclass med
Prof. Karin Nelson & Dr. Ulrika Davidsso
n

​

Med organisterna Karin Nelson och Ulrika Davidsson får du möjlighet att närma dig kammarmusikens grundstenar. Ni kommer att spela på klavikord och andra klaverinstrument och träna er på att harmonisera koraler, visor och stycken.

 

Ni kommer också att få möjlighet att arbete med generalbasen och att improvisera med den som grund.

​

(Bild: Klavikord på Lövstabruks herrgård byggt av Anders Rangström, 1775)

Låtar

Masterclass med riksspelmännen

Torbjörn Näsbom & Greger Siljebo

​

Med Torbjörn Näsbom och Greger Siljebo får du möjlighet att lära dig låtar på ett traditionsenligt sätt. Den svenska folkmusiken är till stor del barockmusik som har vandrat med hjälp av människors gehör genom generationer.

 

Du får lära dig låtar från 1700-talet på samma sätt, och kan på det viset sedan ge låten vidare till någon annan.

Börstil 1.jpg
IMG_5294.jpeg

Orgelutflykt & Studiebesök

Vi åker till närbelägna historiska orglar för att studera och uppleva dem. Vi får även exklusiv visning av 1700-talsbiblioteket i Lövstabruk med special-inriktning på musikalierna.

 

(Bild: Cembalo på Lövstabruks herrgård byggd av Hieronymus Hass, okänt årtal)

bottom of page